Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Стара Загора

 Стара Загора е разположена в Южна България и се е превърнала в икономически, административен и културен център на областта. Градът е пети по големина и население. Разположен е в красивото Старозагорско поле, а надморската височина е само 198 метра. Стара Загора е съставена от няколко отделни квартала, които са съсредоточени около центъра и. Те се появяват след Втората световна война. В този период населението масово се преселва от селото към града, за да работи в новите заводи за промишлени мощности.
Климатът в района е преходноконтитентален и се усеща приятния полъх от Средиземноморието. Зимите са топли и меки за разлика от градовете в Тракийската низина. Близо се намират находища на минерална вода или около тях са се образували Старозагорските минерални бани, които днес са един от най-посещаваните балнеоложки курорти у нас.
Стара Загора е сред най-старите градове в света и е носила много различни имена. Най-ранните данни за това, че районът е обитаван, а от 7 век преди Новата ера. По-късно различни цивилизации за обитавали земите на днешния град и при различни археологически разкопки са намерени останки от тракийски племена, римляни, византийци и прабългари. Всяка една находка е внимателно почистена и изложена в Регионалния исторически музей или консервирана на място.
В града има огромно разнообразие от забележителности. Тук се намира единственият в цялата страна Музей на религиите. Той се намира в центъра на града и е в сградата на стара джамия, която се нарича „Ески Джамия“. Според направените проучвания мястото е било свещено през различните епохи и е имало езическо светилище, гробищна църква и накрая джамия.
Днес само джамията е запазена и то благодарения на това, че е призната за старина. През 1972 година стенописите са признати за ценност на изобразителното изкуство и архитектурата. През 2003 година границите на музея са определени и християнската гробница е призната за отделен паметник на културата.
През 2011 година целият комплекс е реставриран и консервиран. Сградата е единствената, която оцелява сред големия пожар по време на Руско-турската Освободителна война. Днес мястото е пример за приемственост на религиите и е забележително. Приема посетители през седмицата.
Символ на Стара Загора е Аязмото. Той е първият парк у нас от европейски тип. Открит е през февруари 1895 година и се е наричал „Свети княз Борис-Михаил“. Създаден е от Методии Кусев. В край на 19 век той решава да възстанови старата гора и започва да разпраща писма до храмове в цял свят и да ги моли да му изпратят посадъчен материал. Местните първоначално били скептични, но скоро заприиждали каруци с растения.
През 1970 година е поставен паметник на Ленин и паркът е преименуван. По-рано е направен и паметник на митрополит Методий, за да не се забравя делото му, а гробът на създателя се намира до храма „Свети Теодор Трион“ в парка.
Днес в Аязмото се е превърнало в убежище на местните и гостите на града. Някои от дърветата са още от времето на Кусев. В парка могат да се видят над 180 вида растения- кипарис, сребрист смърч, атласки кедър, източна туя, райска ябълка и много други. Радост за посетителите са костенурките, катеричките, сърните и таралежите.

Хотели в Стара Загора

Горещи оферти